Cirkulär Additiv Tillverkning

 

Bakgrund och syfte

Projektet syftar till att utveckla en testanläggning där restflöden från olika industrier kan omvandlas till råvara för additiv tillverkning. Genom att återanvända industriella restflöden minskas mängden avfall och behovet av jungfruliga råvaror, vilket främjar en cirkulär ekonomi och hållbar resursanvändning. Projektet ska också skapa förutsättningar för industriell symbios, där olika aktörer samarbetar för att optimera resursanvändningen och effektivisera produktionen.


Genomförande och aktiviteter


Projektet kommer att genomföras genom en rad strategiska insatser

Samverkan mellan resursföretag och industri: Ett nätverk av aktörer skapas för att identifiera och nyttja potentiella restflöden.

Teknisk utveckling och utbildning: Ny teknologi för materialomvandling testas och utbildningar genomförs för att säkerställa kompetenshöjning inom additiv tillverkning.

Spårning och utvärdering av investeringar: Uppföljning görs genom att kvantifiera hur små och medelstora företag (SMF) investerar i additiv tillverkning efter projektets insatser.

Datainsamling om inköp och implementerade processer: För att säkerställa långsiktiga effekter dokumenteras och analyseras data om hur återvunna material används.

Milstolpar och utvärderingar: Projektets framsteg följs genom regelbundna utvärderingar och tydligt definierade milstolpar.

 

Förväntade resultat

Genom dessa insatser förväntas projektet bidra till:

  • Minskad miljöpåverkan genom ökad återvinning av industriella restflöden.
  • Ökad användning av återvunna material i produktionen.
  • Implementering av nya processer hos små och medelstora företag inom additiv tillverkning.
  • Förbättrade affärsmodeller och stärkt konkurrenskraft för företag inom den cirkulära ekonomin.
  • Ett förstärkt innovationsklimat inom regionen.

 

Samarbetspartners

Projektet genomförs i samverkan med flera samarbetspartners som bidrar med expertis och resurser inom sina respektive områden.

 

Styrgrupp

Styrgruppen består av representatnter från följande företag/organisation:

  • Additivt Teknikcenter
  • Kalmar Science park
  • Linnéuniversitetet Växjö
  • IUC Kalmar
  • Ljunghäll
  • RISE
  • Gjuteribolaget
  • Skill
  • Atrinova
  • Hultsfreds kommun

  

Projektbeskrivning

Projektet syftar till att med additiv tillverkning, även känd som 3D-printing, nyttja samhällets restflöden för att minska behovet av jungfruligt material. Genom att addera 3D-printing baserat på digitala modeller, strävar projektet efter att förbättra förutsättningarna för tillverkande små och medelstora företag i regionen att integrera cirkulär ekonomi i sina produktionsprocesser. Teknik- och kunskapsutveckling är centralt för att öka cirkularitet inom industrin, vilket i sin tur stärker länets innovationskraft. Projektet har som mål att öka kännedomen om cirkulär additiv tillverkning (CAT) hos 100 företag, där 15 % ska ha förbättrat sina möjligheter att implementera CAT i egen verksamhet vid projektets slut. Minst 10 % av företagen ska involvera en industriell symbios med ett 3:e företag utifrån befintliga restflöden. Genom dessa insatser förväntas fler företag tillämpa hållbar produktion, vilket inte bara stärker deras konkurrenskraft utan också bidrar till en mer hållbar industri. Mål och resultat Projektet ska skapa en testanläggning där restflöden från olika industrier kan omvandlas till ett råvaru-uttag för storskalig additiv tillverkning. På så sätt kan vi minska mängden avfall och användning av jungfruligt material och därmed främja cirkulär ekonomi. Projektet ska vidare skapa förutsättningar för industriell symbios genom samverkan inom cirkulär additiv tillverkning där avfall av olika typer från resursföretag omsätts till ingående råvara. Uppföljning görs genom att spåra och kvantifiera investeringar i additiv tillverkning hos de SMF som deltagit. Detta görs genom insamling av data om inköp och implementerade processer. Målet är att minska miljöpåverkan och stärka regional innovation. Detta mål är realistiskt genom planerade aktiviteter, utbildningar och teknikutveckling. Projektet kräver samverkan med externa aktörer och företag. Målet ska vara uppnått vid projektavslutning, med milstolpar och utvärderingar för att säkra att alla delaktiviteterna genomförs i tid. Projektet bidrar till att lösa utmaningarna i det specifika målet 2.6 Främja övergången till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi, genom att stärka företagens konkurrens- och innovationskraft inom den egna tillverkningen med fokus på att med additiv teknologi, robotteknik och digitala modeller bidra till en ökad återanvändning och/eller återvinning av råvaror och resurser. Projektet ska skapa förutsättningar för industriell symbios genom samverkan inom cirkulär additiv tillverkning där avfall av olika typer från resursföretag omsätts till ingående råvara hos stödmottagarens och ankarföretagets testanläggning. Projektets aktiviteter är kompetenshöjande och affärsutvecklande och kommer att bidra till mindre ekonomisk risk för länets SMF. Digitalisering, automation och additiv tillverkning är viktiga faktorer för ett regionalt genomförande av länets strategiska intentioner, smart specialisering och Agenda 2030

Additivt
Teknikcenter

Sågdammsvägen 3

577 30 Hultsfred

Org.nr: 559149-9792

Sågdammsvägen 3

577 30 Hultsfred

Org.nr: 559149-9792

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår